Innovasjonsprosjekt i næringslivet

Hva er Innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN)?
En støtteordning fra Forskningsrådet rettet mot bedrifter som har forskningsprosjekt med svært høyt innhold av forsknings- og utviklingsaktiviteter (FoU). Krav til forskningsinnhold er høyere her sammenlignet med andre tilskuddsordninger. Det er også et ufravikelig krav at bedriften må ha minimum en samarbeidspartner (bedrift) eller kjøpe inn oppdragsforskning fra minst én FoU-leverandør. Selv om man i teorien altså kan få støtte uten å involvere en FoU-leverandør (dersom man har en annen bedrift som samarbeidspartner) er det i praksis krevende. Det skyldes nok at Forskningsrådet legger høy vekt på FoU-innholdet når det skal prioritere prosjekter.

Hvor mye støtte kan man få?
Støtten til et prosjekt ligger typisk i intervallet 1 - 20 millioner kroner i 2024.

Støtten avhenger videre av bedriftens størrelse og type FoU-aktiviteter. Maksimal støtte er vist i tabellen under:
  • Industriell forskning: Forskning i veldig tidlig fase, kanskje i laboratoriemiljø. Målet er å tilegne seg ny kunnskap og nye ferdigheter.
  • Eksperimentell utvikling: Forskning i en litt senere fase. Her er målet å bruke eksisterende kunnskap på nye områder eller nye måter.

Krav til søker, samarbeidspartner og FoU-leverandør
Både søker og samarbeidspartner må ha norsk organisasjonsnummer og tilby varer/ tjenester i Norge. En samarbeidspartner skal dele risikoen i prosjektet og resultatene. Det betyr at en samarbeidspartner må synliggjøre kostnader i prosjektet.

FoU-leverandør kan være en norske eller utenlandske forskningsorganisasjoner. De leverer et arbeid på oppdrag, og får normalt betalt for dette arbeidet til markedspris.

Krav til prosjektet
  • Det må lede til nye eller forbedrede produkter, prosesser, eller tjenester.
  • FoU-aktivitetene i prosjektet må være industriell forskning eller eksperimentell utvikling (se definisjon over).
  • Prosjektet må adressere minimum ett av FNs bærekraftsmål.
  • Støtten fra Forskningsrådet skal være utløsende. Med andre vil prosjekter som lette kan finansieres av private investorer få støtte.

Kriterier som prosjektet blir evaluert på
Ettersom man konkurrerer om en begrenset pott om penger blir man evaluert opp mot andre søkere. Det inkluderer følgende kriterier:
  • Forskning og innovasjon
  • Virkning og effekter
  • Gjennomføringsevne
  • Relevans for utlysning
Kun de søknadene som scorer veldig høyt på disse kriteriene har håp om å få støtte.

Når er IPN-prosjekt mest hensiktsmessig?
  • Ettersom prosjekter med FoU-leverandør blir favorisert på bekostning av prosjekter med kun en samarbeidende bedrift, er det selvsagt en stor fordel at man finner en rolle til forskningsinstituttet. Hvis ikke bør en kanskje prioritere å søke på andre ordninger, som for eksempelvis Innovasjonskontrakt. Derfor bør prosjektet ha betydelig forskningsinnhold og kreve kompetanse utover det bedriften har internt.
  • Det er viktig at forskningen er til nytte for bedriften, ikke bare FoU-leverandøren. For FoU-leverandøren er det selvsagt fint å kunne fakturere mange timer til markedspris finansiert via tilskudd. Men forskningsinstituttet skal ikke være på søknaden bare for å tikke av i en boks. Målet skal tross alt være at søkerbedriften kan anvende FoU til å utvikle et nytt produkt eller tjeneste.

Interessert i en UFORPLIKTENDE PRAT?

Fyll ut skjemaet eller ta direkte kontakt
(+47) 99.03.17.82
info@utviklingskapital.no
Made on
Tilda