Hva er SkatteFUNN?
SkatteFUNN er en rettighetsbasert støtteordning som skal stimulere norske bedrifter til å satse på forskning og utvikling. Rettighetsbasert betyr at bedriften har en
rett til å be om fradrag for en andel av kostnadene som benyttes på forskning og utvikling dersom SkatteFUNN-prosjektet godkjennes. I motsetning til andre tilskuddsordninger slipper søkerne å konkurrere om en begrenset pott med penger.
Skattefunn forvaltes av Norges forskningsråd og Skatteetaten. Forskningsrådet vurderer om søknaden kvalifiserer til Skattefunn. Skatteetaten evaluerer hvilke kostnader bedriften kan få fradrag for.
Hvor mye støtte kan man få?
I utgangspunktet får bedriften dekket 19% av prosjektkostnadene per kalenderår. Øvre grense for fradragsberettigede kostnader er 25 mNOK per år. Det betyr at maksimal støtte per år er 4,75 mNOK (25 mNOK x 19%).
Både innterne kostnader (eksempelvis lønn til egne ansatte) og eksterne kostnader (for eksempel konsulenter) kan inngå i fradragsgrunnlaget. For egne ansatte kan bedriften føre opp til 1.850 timer i året per ansatt (altså ett årsverk). Timelønnen settes til 1,2 promille av avtalt årslønn og maksimalt til 700 kroner per time.
Talleksempel:
- En bedriften bruker 4 årsverk samt kjøper konsulenttjenester for 1 mNOK på et prosjekt.
- Fradragsberettigede kostnader blir: 4 x 1.850 x 700 NOK + 1 mNOK = 6,2 mNOK
- Støtte blir: 6,2 mNOK x 19% = 1,2 mNOK
Hvilke bedrifter kvalifiserer til SkatteFUNN?
I utgangspunktet kvalifiserer alle bedrifter som er skattepliktige til Norge, uavhengig av bransje og størrelse. Det er ikke noe krav om at selskapet skal gå med overskudd. Selskaper som går med underskudd får støtten utbetalt istedet for at betalbar skatt reduseres.
Såkalte "foretak i vanskeligheter" kan likevel ikke motta støtte. Dette skyldes at SkatteFUNN er statsstøtte i EU-rettslig forstand, noe som setter visse begrensninger. Et eksempel vil være dersom halvparten av tegnet kapital i selskapet er tapt. For små og mellomstore selskap som er under 3 år gamle gjelder likevel ikke dette kravet.
Eksempel på bedrift som ikke kvalifiserer:
- Selskapet ble stiftet for 4 år siden ved å skyte inn 10 mNOK i aksjekapital.
- Akkumulert underskudd frem til i dag er på 5 mNOK.
Hva er kravene til et SkatteFUNN-prosjekt?
Det er fire hovedkrav:
1) Prosjektet skal være målrettet og avgrensetMålrettet betyr at det er et tydelig hovedmål og en tydelig prosjektbskrivelse. Man bør i ettertid kunne gi svar på i hvilken grad målet ble nådd.
Avgrenset betyr at det er aktiviteter knyttet til forskning og utvikling som skal inkluderes.
Generell markedsføring, kompetanseheving og organisasjonsutvikling omfattes ikke av ordningen.
For oppstartsbedrifter er det likevel greit at daglig drift og utviklingsprosjektet kan være det samme i en begrenset periode. Dette bør komme tydelig frem i søknaden.
2) Prosjektet skal fremskaffe ny kunnskap eller nye ferdigheterProsjektet må ha som mål å fremskaffe kunnskap eller ferdigheter som ikke allerede er kjent, eventuelt anvende eksisterende kunnskap på en ny måte slik at ny innsikt oppstår. Det er viktig at kunnskapen er ny for hele bransjen, ikke bare bedriften. Det er kritisk at søknaden beskriver hvilken ny kunnskap som tas frem i prosjektgjennomføringen.
3) Prosjektet skal utvikle en ny eller forbedret vare, tjeneste eller produksjonsprosessSøknaden må beskrive hva som er nytt med varen, tjenesten eller produksjonsprosessen sett opp mot eksisterende løsninger. Prosjektresultatet må være en nyhet for bransjen og brukerne, det må skille seg fra hva som ellers tilbys i bransjen, og det holder ikke at løsningen kun er ny for bedriften. Det blir derfor viktig å få frem hva som er nytt sett mot både interne løsninger, dagens bransjeløsninger eller hyllevare man lett kan kjøpe.
4) Prosjektet skal være til nytte for bedriftenSøknaden må beskrive hvilken nytte bedriften sitter igjen med. Det kan vært reduserte kostnader. større inntekter gjennom økte markedsandeler eller andre fordeler. Det er viktig at det er søkerbedriften som sitter igjen med rettighetene til å bruke prosjektresultatet når det er samme bedrift som bærer utviklingskostnadene og tar prosjektrisikoen.
Merk at det er krav om årlig rapportering av prosjektstatus, og kostnader. Det er ikke et krav om at prosjektet er vellykket eller at man opppnår det ønskede resultatet.
Tidsfrister
Det er løpende behandling gjennom året, men med en garantifrist 1. september. Søknader som er sendt inn før 1. september er garantert å bli behandlet samme år. Det er mulig å søke for inneværende år. Godkjennes prosjektet i 2023 har man altså rett på støtte for 2023.
Det skal sendes inn en prosjektrapport innen 1. mars påfølgende år. En revisor må attestere RF-1053 sammen med skattemeldingen. Støtten utbetales (eller gir redusert betalbar skatt) i forbindelse med skatteoppgjøret på høsten hvert påfølgende år.
Typiske fallgruver du må unngå
Rundt 30 - 40% av SkatteFUNN-søknadene ender med avslag. Selv om mange søknader ikke tilfredsstiller kriteriene for å få støtte er det samtidig vår erfaring at mange prosjekter som egentlig kvalifiserer likevel ender opp med å få avslag. Det kan være ulike årsaker til dette, men måten søknaden er formulert er en viktig årsak. At utfordringene i prosjektet er for vagt beskrevet, at nyhetsverdien for bransjen er underkommunisert, at påstander i søknaden ikke er tilstrekkelig underbygget eller at sluttresultatet ikke er målbart nok er typiske fallgruver. I stedet for å late som det ikke finnes konkurrenter er det bedre å få frem hvordan det man utvikler skiller seg fra det som finnes på markedet i dag. Saksbehandler har ikke den samme innsikt som den som skriver søknaden, noe som dessverre kan medføre at saksbehandler trekker feil konklusjoner.
Hvorfor samarbeide med Utviklingskapital?
- Spesialkompetanse øker sannsynligheten for å få innvilget søknaden. Ikke bare har vi lang erfaring med å skrive søknader, men vi har konsulenter som har «sittet på andre siden av bordet» i Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd. Alle våre søknader kvalitetssikres internt for å sikre høyest mulig standard. Å formidle informasjon om prosjektet på en god måte kan være krevende. Det er viktig å vite hvor man skal legge lista og hvilke faktorer som bør fremheves i søknaden.
- Du sparer tid og kan prioritere prosjektet ditt fremfor papirarbeid. Ved å avlaste interne ressurser kan egne ansatte fokusere på arbeidsoppgavene med høyest verdi. Søknaden kan sendes inn raskere ettersom den utføres av dedikerte ressurser. Selv når vi ikke tror prosjektet kvalifiserer til støtte tror vi det er nyttig å få en ærlig tilbakemelding på dette fremfor at det brukes tid på arbeid som ikke gir avkastning.
- Vi kan gi innspill på andre typer støtteordninger dere kan ha nytte av så fort vi blir kjent med bedriften deres.
Du tar ingen økonomisk risiko når du benytter vår bistand
Dere har 100% forutsigbarhet ettersom vi jobber etter “No cure, no pay” prinsippet. Vårt honorar er en prosentandel av støtten dere mottar og vi sender først faktura etter at dere har fått støtten utbetalt. Vi sitter derfor alle i samme båt og jobber med felles interesser. Vi skal ikke ha betalt for å være en diskusjonspartner underveis i prosjektet og vi unngår å påvirke dere likviditetsmessig.