Innovasjon Norge kan gi etablerertilskudd til bedrifter som representerer noe vesentlig nytt.
Merk at Oppstartstilskudd 1 og Oppstartstilskudd 2 nesten tilsvarer det som før het Markedsavklaringstilskudd og Kommersialiseringstilskudd.
Oppstartstilskudd 1Målgruppe: Selskaper som er i veldig tidlig fase (fortrinnsvis under tre år, unntaksvis under fem år). Tilskuddet gir en mulighet til å teste om det finnes et betalingsvillig marked for ideen. Dette passer for selskaper som skal teste realismen i forretningsideen, kundens betalingsvillighet og forretningsmodellen.
Typiske aktiviteter: - teste betalingsviljen til kunder
- utvikle en MVP (minimum viable product; «minste brukbare produkt»)
- intern kompetanseheving
Hvor mye:
- Bedrifter uten ansatte: Inntil 100% av eksterne kostnader. Maksimalt 100 000 kroner.
- Bedriften med egne ansatte: Inntil 75% av både fakturerte kostnader og egen tid. Skal bedriften få dekket lønn til ansatte må lønnen regnskapsføres og innberettes. Maksimal støtte er 200 000 kroner (det betyr at hvis prosjektet er på 267 000 kroner får man dekket 75% av dette (200 000) og må selv finansiere 25% av dette (67 000).
At en bedrift får oppstartstilskudd 1 fører ikke til avkortning på oppstartstilskudd 2.
Oppstartstilskudd 2Dette tilskuddet har to deler. Det er individuell søknad i begge deler og større krav til å få Del 2.
Målgruppe: Selskaper som allerede har testet forretningsidéen sin på mulige kunder, fått bekreftet at behovet er reelt, og har signaler på at markedet ønsker produktet eller tjenesten. Selskapet trenger nå bistand til å etablere en skalerbar forretningsmodell.
Typiske aktiviteter: - markedsrettet aktivitet
- teknologisk utvikling (beta, prototype, produkt)
- beskyttelse av immaterielle rettigheter
Hvor mye:
- Del 1: Inntil 50% av godkjente kostnader. Tilskuddets første del er maksimalt 500 000 kroner.
- Del 2: I enkelte tilfeller kan det være mulig å få et ytterligere tilskudd som sammen med Del 1 utgjør maksimalt 1 million kroner. Det er litt større krav for å kvalifisere til Del 2. Kravene er 1) nådd planlagte milepæler i første runde 2) fått ekstern investor eller tilsvarende forpliktende kapitaltilførsel for videre aktiviteter 3) etablert et styre med minimum ett eksternt styremedlem med relevant kompetanse.
Oppstartstilskudd 3Målgruppe: Oppstartsbedrifter som anses å ha høyt verdiskapingspotensial, lange utviklingsløp og kapitalintensiv kommersialisering. Her er nåløyet spesielt trangt. De som er aktuelle må være blant de mest lovende bedriftene. Se under for nærmere om krav.
Hvor mye:
- Inntil 2 millioner kroner og inntil 1/3 av kostnadene.
- Dersom prosjektet er på 6 millioner dekker Innovasjon Norge 1/3 av dette; 2 millioner.
Krav:
- Bedrift er yngre enn 5 år.
- tidligere oppnådd forsknings- og utviklingstilskudd til utviklingen av løsningen fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Enova eller EU. Oppstartstilsudd 1 (tilskudd til markedsavklaring), Oppstartstilskudd 2 (tilskudd til kommersialisering) og Skattefunn-finansiering kvalifiserer ikke.
- utviklet en løsning som er innovativ på internasjonalt nivå og har et betydelig veksportpotensial
- et bærekraftig prosjekt som er i tråd med EUs taksonomi for bærekraftig finansiering, eller som på annen måte bidrar til å løse store samfunnsutfordringer
- et team på minst to årsverk og kan vise til god gjennomføringsevne
- et styre med minimum to eksterne styremedlemmer
- et styre med relevant bakgrunn for å bidra til bedriftens strategi, og kan bidra med arbeidsinnsats på vesentlige områder som markedsinnsikt, nettverk, kommersiell erfaring o.l. Mangfold i styresammensetning er ønskelig.
Fallgruver når man søker om tilskudd hos Innovasjon Norge
Det er både viktige fellestrekk og kritiske forskjeller når man presenterer seg for Innovasjon Norge sammenlignet med privatinvestorer. Mens sistnevnte normalt er opptatt av avkastning på investert kapital har Innovasjon Norge et annet mandat.
Innovasjon Norge beskriver seg selv som en investor som tilbyr finansiering til bedrifter med nyskapende forretningsidéer og med potensial for vekst. Ved høy risiko er hensikten å sikre risikoavlastning og korrigere for svikt i kapitalmarkedet. Formålet er avkastning i form av bærekraftig vekst og verdiskaping i Norge.
Hva innebærer så dette i praksis? Innovasjon Norge ønsker å støtte bedrifter og prosjekter som har livets rett. Med andre ord er det viktige fellestrekk med det å presentere seg for et Venture Capital fond. Man bør kunne vise til et godt team med gjennomføringsevne, at man utvikler noe unikt som gir et konkurransefortrinn og at det finnes betalingsvilje hos mulige kunder. Samtidig er Innovasjon Norge opptatt av andre faktorer enn ren profittmaksimering. Dette inkluderer positiv samfunnsmessig innvirkning og norsk verdiskapning, inkludert sysselsetting og kompetanseheving.
Merk spesielt at Innovasjon Norge fremhever at «ved høy risiko er hensikten å sikre risikoavlastning og korrigere for svikt i kapitalmarkedet». Hva innebærer dette? Til en VC investor ønsker man kanskje å fremheve potensialet og nedtone risikoen. Gjør man det samme med Innovasjon Norge risikerer man imidlertid å bli møtt med at «et så godt prosjekt finansierer seg selv. Vi prioriterer å bidra med risikoavlastende kapital der hvor vi kan utgjøre en forskjell». Dette bør få konsekvenser for hvordan en god søknad formuleres.
Hvorfor samarbeide med Utviklingskapital?
- Spesialkompetanse øker sannsynligheten for å få innvilget søknaden. Ikke bare har vi lang erfaring med å skrive søknader, men vi har konsulenter som har «sittet på andre siden av bordet» i Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd. Alle våre søknader kvalitetssikres internt for å sikre høyest mulig standard. Å formidle informasjon om prosjektet på en god måte kan være krevende. Det er viktig å vite hvor man skal legge lista og hvilke faktorer som bør fremheves i søknaden.
- Du sparer tid og kan prioritere prosjektet ditt fremfor papirarbeid. Ved å avlaste interne ressurser kan egne ansatte fokusere på arbeidsoppgavene med høyest verdi. Søknaden kan sendes inn raskere ettersom den utføres av dedikerte ressurser. Selv når vi ikke tror prosjektet kvalifiserer til støtte tror vi det er nyttig å få en ærlig tilbakemelding på dette fremfor at det brukes tid på arbeid som ikke gir avkastning.
- Vi kan gi innspill på andre typer støtteordninger dere kan ha nytte av så fort vi blir kjent med bedriften deres.
Du tar ingen økonomisk risiko når du benytter vår bistand
Dere har 100% forutsigbarhet ettersom vi jobber etter “No cure, no pay” prinsippet. Vårt honorar er en prosentandel av støtten dere mottar og vi sender først faktura etter at dere har fått støtten utbetalt. Vi sitter derfor alle i samme båt og jobber med felles interesser. Vi skal ikke ha betalt for å være en diskusjonspartner underveis i prosjektet og vi unngår å påvirke dere likviditetsmessig.