"Jeg har ikke mislyktes. Jeg har bare funnet 10 000 måter som ikke fungerer." Dette skal Thomas Edison, en av de dyktigste oppfinnere gjennom tidene, ha uttalt.
Andelen oppstartsbedrifter som mislykkes er dessverre høy. Ved å se nærmere på hvorfor andre mislykkes kan en kanskje selv øke sannsynligheten for å lykkes.
Vi kom over en analyse gjort på oppstartsselskaper som ikke lykkes. Her har man studert 111 ulike selskaper i perioden 2018 til 2021. De fleste selskaper oppgave mer enn en årsak.
Selve analysen finnes her:
The Top 12 Reasons Startups FailÅrsakene som gikk igjen var:
12. Burned out/lacked passion (5%)
11. Pivot gone bad (6%)
10. Disharmony among team/investors (7%)
9. Poor product (8%)
8. Product mistimed (10%)
7. Not the right team (14%)
6. Pricing/cost issues (15%9
5. Regulatory/legal challenges (18%)
4. Flawed business model (19%)
3. Got outcompeted (20%)
2. No market need (35%)
1. Ran out of cash/failed to raise new capital (38%)
Oppsummert så er det ikke noe overraskende i resultatene. De stemmer godt med hva vi har sett i andre sammenhenger.
De tre viktigste årsakene:
1 av 5 ble utkonkurrert. Å gjøre en grundig konkurrentanalyse og være ærlig med seg selv på om man faktisk har noen reelle konkurransefortrinn er kritisk. Hvordan skiller man seg ut fra konkurrentene og hvordan kan man beskytte seg?
Over 1 av 3 mislyktes fordi man feilvurderte markedet. Det er kunden, ikke du, som avgjør om forretningsideen er god. Løs problemer som markedet er villig til å betale for, ikke det du selv synes er spennende.
Nesten 4 av 10 gikk tom for penger eller klarte ikke innhente ny kapital. Her er det ingen "quick fix". Om forretningsideen ikke har livets rett blir det selvsagt vanskelig å få inn ny kapital. Men erfaringsvis ser vi at mange selskaper er dårlig på likviditetsstyring og at man startet prosessen med å innhente ny kapital på et for sent tidspunkt. Spesielt når det er kapitaltørke og investorene sitter på gjerdet (ref 2022 og starten på 2023) er det kritisk å kontroll. Et selskap som kun har likviditet et år frem i tid og brenner penger er svært utsatt. Risikoavlasting gjennom offentlig tilskudd er noe som kan hjelpe, både direkte i from av ny likvidiet og ved at investorer som avventer får mer tiltro til selskapet.